В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Разединението във Фед и ЕЦБ притеснява пазарните участници

Красимира Паунина, портфолио мениджър в Селект Асет Мениджмънт, В развитие, 11.10.2019

19:13 | 11 октомври 2019
Обновен: 19:14 | 11 октомври 2019
Красимира Паунина, портфолио мениджър в Селект Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Красимира Паунина, портфолио мениджър в Селект Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните седмици Федералният резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) показват вътрешно разединение. Това притеснява пазарните участници, защото тези институции трябва да вдъхват увереност, стабилност и да са последната инстанция. Това каза Красимира Паунина, портфолио мениджър в Селект Асет Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В САЩ в момента лихвите са по-високи в сравнение с тези в Европа, където са отрицателни. За един европейски инвеститор е много по-изгодно да държи американски дълг".

"В края на миналата година Федералният резерв имаше коренно различна стратегия. Изказванията бяха много твърди, че икономиката се справя много добре и че няма нужда от намаление на лихвите. Само няколко месеца по-късно това се промени изцяло", коментира Паунина.

"Основните тези на представителите на финансовата институция са, че има голямо политическо напрежение, което трае над 18 месеца. Това се отразява върху резултатите на повечето компании. Това се отразява директно в БВП на САЩ и пречи на постигането на заложените цели".

"От лятото насам наблюдаваме очаквано намаление на лихвите в страната и това доведе до рядък феномен на пазарите – т.нар. обръщане на кривата на доходността", заяви тя.

"На теория при обръщането на кривата предстои рецесия. Има и интересен факт около изкуствената намеса от страна на Фед. Когато те емитират толкова голямо количество дълг и лихвата се понижава, така се поддържа едно ниво на краткосрочните ценни книжа".

"В момента се намираме в късната фаза на икономическия цикъл", посочи Паунина.

Вижте целия разговор във видеото.