В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Вероятността за твърд Brexit е 20%-30%

Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в ThinkMarkets, В развитие, 09.10.2019

19:48 | 9 октомври 2019
Обновен: 07:40 | 4 юни 2020
Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в ThinkMarkets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нашият най-добър сценарий винаги е бил, че ще получим нова отсрочка за Brexit и тя ще стигне до края на януари, но причината да мисля така, е че, ако разгледаме пазара на спредове и залози, виждаме, че вероятността за твърд Brexit е 20%-30%, съобщи Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в ThinkMarkets, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Изобретателността е погрешната дума, когато говорим за Борис Джонсън, защото той не е човек, който има план, а който ще хвърли в пропастта икономиката на Великобритания. Нямаме план за справяне с бекстоп механизма, нито такъв как да се сключи споразумение след Brexit".

"Срокът до 31 октомври ще бъде удължен до началото на 2020 г.", твърди Наийм Аслам, като допълни, че така се задава нова риторика, но нови парламентарни избори са най-вероятният изход.

"От потребителска гледна точка, дори за средностатистическия човек, процесът по Brexit даде своето отражение. Банките, например, не са склонни да дават ипотечни кредити".

"Валутният пазар смята, че лирата ще бъде чувствителна", подчерта анализаторът. Очакваме тя да продължи да поевтинява и да падне до под 1.20 за долар, отбеляза още той.

"Мисля, че засега доларът ще бъде доминиращата валута. Но отсрочката на Brexit може да оскъпи лирата спрямо долара".