В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Държавата трябва да се справи с нерегламентирания риболов в Черно море

Д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море и изп. директор на Асоциация на производителите на рибни продукти BG Fish, В развитие, 09.10.2019

15:25 | 9 октомври 2019
Д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море и изп. директор на Асоциация на производителите на рибни продукти BG Fish. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море и изп. директор на Асоциация на производителите на рибни продукти BG Fish. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложението на Европейската комисия (ЕК) за запазване на миналогодишните нива в квотите за калкана в Черно море през 2020 г. е положително за българския риболов. Това каза д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море и изп. директор на Асоциация на производителите на рибни продукти BG Fish, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Калканът е много търсен вид, той е експортно ориентиран. Много страни около Черно море имат интерес към него“, посочи Господинов. Според него положителното е, че има сравнително устойчив запас на калкан в Черно море през последните 2 години.

Гостът коментира и някои от проблемите пред риболова у нас. По отношение на улова на калкан той изтъкна нерегламентираните риболовни съдове.

„В България и Румъния се наблюдава улов на калкан от нерегламентирани риболовни съдове. Това са малки лодки или гумени лодки с извънбордов двигател, които ловят калкана по бракониерски начин и го продават нелегално. Държавата не може да се справи с тях, защото те не са обект на контрол“.

„Наличието на свръхулов на калкан в Черно море също не е тайна“, добави гостът.

„Ако се окаже, че ловим много повече калкан, тогава и учените могат да преразгледат докладите си и администрацията да погледне по един друг начин“.

„Необходими са единни правила, които да важат за всички страни с излаз на Черно море“, посочи още Господинов.