В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българското общество залита към тоталитарни и авторитарни нагласи

Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, В развитие, 30.09.2019

15:12 | 30 септември 2019
Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гражданите под 35-годишна възраст са много по-крайни в своите гледни точки. Младото поколение е много по-склонно да подкрепи силна политическа фигура, която не се отчита пред парламента. Това показват данни на доклада "Демокрации под натиск", който е базиран на изследване в 42 страни. Възрастното население е значително по-консервативно. Три четвърти от хората над 60-годишна възраст казват, че демокрацията е най-добрата алтернатива. Това каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"При населението на възраст до 35 години, включително и в България, само 60% смятат, че демокрацията няма заместител".

"Данните за България показват, че 76% от българите са на мнение, че демокрацията в България функционира лошо. Това показва, че има голям потенциал да се залита към популистки решения и да се идеализира управлението на недемократични държави", коментира Георгиев.

"Политически партии, парламентът, правителството и съдебната система в България имат най-ниска степен на обществено одобрение. Институциите с най-високо доверие са армията, полицията и училищата".

"Българите са по-големи привърженици на социалните медии в сравнение с останалите европейци. Това са каналите, през които те намират информация и начин да изразяват мнението си свободно. Социалните медии запълват вакума в гражданското образование и възпитанието в демократически ценности", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото.