В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Глобализацията е пречка за демократичното управление

Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, В развитие, 27.09.2019

18:59 | 27 септември 2019
Обновен: 19:02 | 27 септември 2019
Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американският президент все още е най-важната фигура, защото е представител на най-силната икономика и свободния свят. Без съмнение той представлява уникална държава въпреки противоречията, които предизвиква. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Не трябва да надценяваме дискусиите в ООН", коментира Сталев.

"Посланието за глобализацията и патриотизма на Тръмп е старо. То е още от първата му реч пред ООН. Трябва да оценяваме всяко послание с чувството за мярка".

"Има истина и в двете посоки. Едно е сигурно – демокрацията не може да бъде глобална. Демокрацията има нужда от националния суверенитет. Тя е измислена като модел за управление на държавите", заяви той.

"При световно управление трудно може да говорим за демокрацията от Древна Гърция, а именно гражданите да могат да контролират управлението директно. Тези модели са възможни само в рамките на суверенните държави".

"Поради това не трябва да се губи мярката, когато се говори, че глобализацията може да даде същите гаранции за демократично управление като националната и суверенната държава. Обществото няма да има доверие в друг глобален управленски модел“, обясни гостът.

"Голямото постижение на Европейския съюз след войната е, че то успя да обедини държави и да създаде принципи на икономическа свобода, без да обезличава националните държави членки. Ако ЕС тръгне към обезличаване на държавите членки, това ще бъде негативно. Поради това обществата все още не са готови и не го желаят".

"От българска гледна точка най-важно беше посланието на българския външен министър Екатерина Захариева за по-категорични действия от европейските лидери по отношение на започването на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония", допълни той.