В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Решението на Hyundai за инвестиция у нас едва ли ще стане ясно до края на 2019 г.

Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, В развитие, 27.09.2019

15:11 | 27 септември 2019
Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не е много реалистично да очакваме решението на южнокорейския производител на автомобили Hyundai за инвестиция у нас да стане ясно до края на годината. Това мнение изрази Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Важно е да разглеждаме визитата на премиера Бойко Борисов в Южна Корея и потенциала за отваряне на производствени мощности в България на Hyundai в контекста на цялостната ситуация“, отбеляза Трифонова. Тя посочи, че през последните години компанията изпитва сериозни затруднения от спада на продажбите в Китай и преориентацията на индустрията към електрически автомобили.

“Hyundai имаше през годините своите проекти за електромобил, доста рано всъщност, но може би тогава изпревари тенденциите и не успя да ги развиe достатъчно бързо. Сега компанията е в процес на реорганизация, в рамките на който търси своя нов източник и двигател за растеж".

Трифонова поясни, че разговорите с Hyundai все още са в много ранен етап и добави, че те всъщност са инициирани от българската страна (през 2017 г. нашето правителство отпрати паралелна покана както до Hyundai, така и до Volkswagen).

Според госта за привличането на подобна инвестиция е необходимо да продължим да развиваме автомобилната индустрия у нас, която „през последните години бележи своите малки победи“.

Синергията между един добре развиващ се IT сектор в България и автомобилната индустрия, политическата стабилност и привличането на други големи инвеститори Трифонова също изреди сред факторите, които биха доближили страната ни до инвестиция на Hyundai.