В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ролята на нацоналните власти заплашва ефективността на Европейската прокуратура

Любомир Авджийски, юрист и изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието, В развитие, 26.09.2019

19:53 | 26 септември 2019
Любомир Авджийски, юрист и изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Авджийски, юрист и изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регламентът, който през 2017 г. създаде Европейската прокуратура, дава на главния ѝ прокурор достатъчна независимост спрямо Европейския съвет. Механизмите, с които обаче може да ѝ се пречи, се дължат на факта, че прокурорите от страните членки се избират на национално ниво. Това каза Любомир Авджийски, юрист и изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Националните правосъдни органи много трудно биха дали собствения си суверенитет на някой чужденец”.

Гостът поясни, че всяко едно разследване у нас ще бъде наблюдавано от европейския прокурор, който България е излъчила, както и двама делегирани прокурори, които организационно са ръководени от него.

“Службите, които ще се занимават с разследванията, са българската полиция и Националната агенция за приходите. Ако искаме да има реални резултати, трябва да имаме доверие в собствените си институции”, коментира още Авджийски.

"Все пак е по-добре един наднационален орган да има поглед върху българското правосъдие и да участва в разследвания, които са свързани с европейски средства", добави той.

Изборът на Лаура Кьовеши за първи европейски главен прокурор гостът определи като добра новина. Той посочи, че работата ѝ през последните години има резултати, които никой не може да отрече заради независимостта им от политическата конюнктура в Румъния.