В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политиката не причини сериозни сътресения на пазарите

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В Развитие, 25 септември 2019 г.

21:49 | 25 септември 2019
Мартин Митренцев
Мартин Митренцев

Главната новина се появи в последните часове – Доналд Тръмп публикува стенограмата на разговора си с украинския президент. Там се видя, че няма заплахи от негова страна за блокиране на военна помощ, а по-скоро призив за разследване на сина на Джо Байдън, който е главен негов конкурент на президентските избори догодина. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването В Развитие в коментарната рубрика Форекс Компас.

"Днес индексите отвориха на зелено, и новината за евентуален импийчмънт не донесе огромни сътресения на пазарите. За да бъде успешна такава процедура, тя се нуждае от одобрението на двете камари и от  две трети одобрение в Сената, който както знаем е под контрола на републиканците."

Все пак след публикуването на стенограмата видяхме известна волатилност на пазарите.

Има ръст на долара с 0.8% днес. "Главната причина за това е пазарът на имоти в САЩ, покупките на жилища през август бележат ръст от 7.1%, което е близо до 12 годишен връх", посочи гостът. Ипотечните кредити поевтиняха, което нормално и покачва търсенето на имоти, допълни той.

"Потребителското доверие в САЩ обаче регистрира сериозен спад, което има 8-9% понижение".

Сегашната цена от 1.10 на курса евро/долар и 99 пункта на доларовия индекс не е просто моментно достигната, а сериозен ръст.

При петрола днес има спад от 2% при WTI и Brent. Причина за това са добрите новини за възстановяването на саудитските мощности.

Тази седмица спадът при биткойна е 18%, а само днес е 13-14%. Криптовалутите се движат от психологията на самите инвеститори и от различни манипулации. Главна новина обаче е пускането на фючърси, които са един нов деривативен инструмент в криптосвета. Счита се, че в момента е дъното в курса на биткойна, но точна и обоснована прогноза не може да се даде, каза в заключение Митренцев.

Целия разговор вижте във видеото.