В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо се стигна до недостиг на щатски долари във вторник?

Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, В развитие, 19.09.2019

14:29 | 19 септември 2019
Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Централната банка на САЩ от известно време намалява резервите. Те бяха достигнали до под 1.5 трлн. долара, като могат да паднат и до по-ниски нива. Това каза Петър Петров, наблюдател на Федералния резерв и Европейската централна банка, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Смята се, че 1.2 трлн. долара е праг, при който търсенето на резерви започва да се ускорява и процентът на финансиране нараства, обясни Петров.

"Дори когато Фед има много резерви, лихвите са нестабилни при различни събития като референдума за Brexit и избирането на Тръмп за президент. По време на събитията, при които има по-голям страх, пазарът предпочита повече резерви и се нарушава търсенето и предлагането".

"Ако банките и финансовите институции започнат да се финансират на по-високи ставки, това означава, че може да прехвърлят тежестта на клиентите си или да затегнат финансовите условия", коментира той.

"В определени моменти ще има недостиг на резерви. Тогава ще е подходящо да се използват механизми като операции с по-голям термин – да се отпускат резерви за седмица срещу обезпечения".

Вижте целия разговор във видеото.