В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Несигурността на пазарите - нова заплаха за бизнес климата и потребителските нагласи

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 17.09.2019

16:32 | 17 септември 2019
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Думата, която изчерпва днешното състояние на пазарите, е несигурност. Налице е най-големият до момента удар върху съоръжения, преработващи петрол. Тази несигурност може да се пренесе още повече върху бизнес климата, инвестиционните настроения, потребителски нагласи, оказвайки допълнителен натиск върху тях. Това мнение изрази д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Виждаме, че и европейските борси регистрират колебливи движения. Причината е, че пазарите са в изчаквателна позиция да разберат колко време ще отнеме възстановяването на производството на петрол в Саудитска Арабия. Оптимизмът в случая се изпарява".

"Рекорден бе ръстът в цените на петрола вчера", напомни д-р Иванова.

"Веднага след началото на азиатската сесия в понеделник видяхме повишение от около 19-20% за Брент и WTI. През деня тези ръстове варираха в интервала 9-10-12%. Това се оказа най-големият еднодневен ръст в цените на петрола. Същевременно тази сутрин наблюдаваме леки отстъпления - поевтиняване в размер на около 1%", допълни тя.

Магдалена Иванова подчерта още, че всички активи убежища вчера поскъпваха - злато, облигации, йена, включително валутите, обвързани с различни борсово търгувани стоки - канадски долар, шведска крона, рубла, също отчитаха увеличение в цените. Днес движенията в двете посоки са скромни, уточни тя.

"Различни оценки потвърждават, че запасите на Саудитска Арабия ще стигнат да няма промени в износа в рамките на месец. От друга страна, държави като Южна Корея и Япония се ангажираха да освободят част от запасите си при необходимост. Международната агенция по енергетика изрази готовност да следи пазара и да съдейства".

"Рисковата премия със сигурност нараства, отбеляза главният редактор на Bloombergtv.bg. Проблемът е, че бе ударена смятаната за най-сигурна страна производител на петрол", каза Иванова. 

Магдалена Иванова съобщи, че Goldman Sachs е завишила прогнозата си за цената на петрол сорт Брент за 75 долара за барел при положение, че по-голямата част от производството бъде възстановена до 6 седмици, което означава, че в тази ситуация, в която се чака това да стане по-бавно, можем да станем свидетели на цени на петрола над 75, 80, дори до 100 долара на барел.

"Търговията с петрол към петък, преди удара с дронове върху петролните съоръжения, бе потисната на фона на забавянето на глобалния икономически ръстеж. Към момента търсенето не би трябвало да представлява проблем. От друга страна, съществуват опасения, че вдигането на цените на петрола ще ускори инфлацията, което пък да доведе до преоценки на инфлационните нагласи на ЕЦБ и Фед".

Статуквото на икономиката в Китай

"В Китай се очакват понижения на основните лихви от страна на централната банка там и нови стимули от страна на правителството, тъй като последните мерки очевидно не дават нужния ефект. Твърди се, че вече е трудно може да бъде достигнат растеж от 6% на БВП".

Какво са калкулирали пазарите по отношение на утрешното решение на Федералния резерв?

Д-р Иванова обясни, че 90% е шансът лихвите да бъдат понижени с 0,25-процентни пункта.

Според нея интригуващи ще са посланията на председателя на Фед Джером Пауъл.

"Възможността за още едно понижение до края на годината е оценена на 60%,  а същото да се случи в началото на 2020 г. - на 50%. Евентуално понижение утре би било корекция в средата на икономическия цикъл. Но дори при него американският президент Доналд Тръмп няма да бъде доволен".