В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ако търговският конфликт не се разреши, рецесията може да се превърне в криза

Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities; Георги Найденов, икономист; В развитие, 09.09.2019

20:56 | 9 септември 2019
Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities;  Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities; Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако не се разреши търговският спор между САЩ и Китай, тази рецесия най-вероятно ще стане криза. Конфликтът трае вече 18 месеца. Китай в момента по-скоро "хеджира" отношенията си със САЩ и дори се наблюдават тенденции, че тази война може да е подобие на търговската такава между Япония и САЩ през 80-те години, продължила над 10 години. Това заяви икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

Гостите коментираха последните данни за Германия, Китай и САЩ

Икономиките са като кораб. Те трудно променят посоката на движението си и всеки един индикатор, особено на месечна база, е доста симплистичен да ни даде просто преглед на един филм като бизнес цикъл. В последната година наблюдаваме бавно икономическо развитие в световен мащаб. Някъде се забелязват и признаци на рецесия. Федералният резерв обаче например са възприели агресивна политика на намаляването на лихвените проценти. Поне на този етап по мое мнение пазарите са на консенсус, че това ще помогне. Това, от своя страна, твърди Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities.

Всички кризи след Втората световна война са тръгнали от САЩ, спомена Георги Найденов.

"Сред основните рискове пред световната икономика освен търговската война е притеснителна в случая страна като Италия, която е силно обвързана с европейската финансова система. Средната продължителност на едно италианско правителство е около година. Така че стабилизиране с новосформираното е относително", каза Николай Стойков.

Георги Найденов коментира разликата между инфлация, дефлация и стагфлация. "При дефлация имаме намаляване на цените, което от, една страна, не е лошо, а от друга страна, може да имаме покачване на потреблението. При инфлация имаме покачване на цените и на потреблението, което не е много сигурно. При намесата на централната банка ще получим стагфлация - повишение на цените, но няма да има повишение на потреблението", изтъкна той.

Проблемите в световната икономика са структурни и няма как разрешаването им да дойде от централните банки, подчерта Николай Стойков.

"Облигациите с отрицателна доходност са феномен от последните години. Все още има и книжа с положителна доходност. Според мен пазарите не виждат рецесия в тези 6 месеца", посочи Николай Стойков.

Според Найденов глобалната икономика, ако не през 2021, то през 2022 г. е много вероятно да изпадне в рецесия.