В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Джонсън остава главно действащо лице в британската политическа драма

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, В развитие, 09.09.2019

13:21 | 9 септември 2019
Обновен: 21:22 | 6 юни 2020
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По всичко личи, че днес отново ще бъде поредният ден на Борис Джонсън. Първо британският премиер ще отлети за Дъблин, където ирландският му колега Лео Варадкар му обеща малко помощ за новите преговори за Brexit. По-късно през деня се очаква Джонсън да направи повторни опити за свикване на парламентарни избори на 15 октомври. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Амбър Руд, британският министър на труда, подаде оставка, като анализатори се опитват да предвидят дали някой друг ще последва нейния ход, посочи Попов.

„Руд написа доста остри неща в мотивите си за напускането, в които спомена две причини – едната е, че раздяла със споразумение вече не представлява цел за правителството, а вторият мотив за решението ѝ е ходът на Борис Джонсън да изгони 21-те депутати, които гласуваха против него“.

Според Попов причините за бързането на Джонсън за нови избори са мотивирани от факта, че колкото по-скоро са те, толкова по-малко ще са негативите за премиера.

„Отлагане на напускането, което може да се наложи Джонсън да поиска, би му коствало доста гласове, защото поддръжниците на Brexit биха възнегодували срещу ново трето отлагане на процеса и има вероятност да се насочат към друга партия, например Brexit”.

Според скорошно проучване на ICМ  два пъти повече британци биха гласували за партия Brexit, ако изборите се проведат след 31 октомври, посочи Попов. Това са лоши перспективи за правителството, но добри - за опозицията, добави той. 

Ако изборите се проведат през октомври, управляващата партия ще достигне 37 процента, лейбъристите - 30 процента, а партията Brexit - девет процента, коментира главният редактор.

“На избори през ноември консерваторите и лейбъристите биха взели по 28%, а партията Brexit - 18%. Не е чудно, че опозицията иска да одобри нови избори, само ако е изпълнено едно условие: да няма Brexit на 31 октомври”.