В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дизайн мисленето - ефективно средство за разчупване на бизнес парадигмите

Мохамед Факихи, социален предприемач и активист; Кевин Куинт, стратегически бизнес дизайнер; В развитие, 02.09.2019

20:00 | 2 септември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Дизайн мисленето навлезе в бизнеса преди около 10 години, когато компаниите започнаха да осъзнават, че клиентите им не се задържат. Това заяви стратегическият бизнес дизайнер Кевин Куинт по време на първото издание на Design Thinking Camp в София, организирано от агенцията за дизайн и иновации Fabrica 360. По време на събитието иноваторите разкриха практически инструменти за създаване на продукти и услуги, които отговарят на нуждите на клиентите.

"Много хора имат дългогодишен опит със своя продукт, в своята област и компания. Те винаги разчитат на интуицията си - мислят си: „Толкова дълго време съм в този бизнес, знам точно какво иска клиентът ми“. И точно това е моментът, в който започвате да губите позиция и връзка с клиента си и какво всъщност се случва с вашия продукт. Тогава трябва да започнете да мислите как да върнете клиента си в центъра на вашия продукт", каза от своя страна социалният предприемач и активист Мохамед Факихи в рамките на събитието.

"Ако иматe един проблем и едно решение, дизайн мисленето няма да ви помогне много. Но ако имате един проблем с много решения, или ако проблемът и решенията не са ви много ясни, тогава дизайн мисленето може със сигурност да ви помогне", отсече Мохамед Факихи.

Социалният предприемач Факихи допълни още, че дизайнът на услуги е най-популярният метод, свързан с дизайн мисленето. "Също така, когато става въпрос за прилагането му в различни индустрии, особено в технологичната, имате Lean, имате Scrum, Кanban - всички тези методи заимстват малко от дизайн мисленето. Това е методология, ориентирана към човека, и тъй като фокусът е върху него, методът се прилага за всичко", изтъкна още той.

"Дизайн мисленето е в основата на много истории на успеха или примери от пазара, а понякога просто ги учи как да представят идея - толкова е просто", определи Кевин Куинт.

Ако искате да използвате дизайн мисленето за стартиране на бизнес, можете да го направите по два начина, твърди Мохамед Факихи, като добави, че ако искате да опитате бизнес стратегията “Син океан“ и да изградите бизнес, за който никой досега не се е замислял, можете да използвате дизайн мисленето, за да намерите нишата на пазара за нуждите на потребителите, които все още не са адресирани. В противен случай предприемачът счита, че ако искате просто да изградите традиционен тип бизнес, в чиито условия има известна конкуренция, той ви помага да определите коя ще бъде уникалната точка за продажба, както и как да се разграничите от конкуренцията.