В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Може да се каже, че световната икономика вече е в рецесия

Красимир Йорданов, KY Research, „В развитие“, 20.08.2019 г.

19:30 | 20 август 2019
Красимир Йорданов, KY Research, „В развитие“, 20.08.2019 г.
Красимир Йорданов, KY Research, „В развитие“, 20.08.2019 г.

Рецесията е просто един икономически термин, който дава отражение със забавяне на реалната икономика. С оглед настоящата ситуация в Китай, САЩ и Европа можем да заключим, че в момента световната икономика се намира в рецесия. Такова мнение изрази Красимир Йорданов от KY Research в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„До края на годината може да има доста сериозно забавяне, въпреки че наскоро излязоха данните за продажбите на дребно в Щатите. Търговските политики на Тръмп започват да влияят и те започва да натискат домакинствата. Може дори да се каже, че вече сме в рецесия“.

При следващата рецесия ще имаме изчистване на всички неефективни инвестиции, след което ще се върнем към един по-устойчив икономически растеж, коментира още Йорданов.

„В средносрочен план системата би била подложена на риск, ако ЕЦБ започне да изкупува акции, защото пазарите биха балонирали цените и така би се стигнало до обратен ефект“.

Гостът в предаването все пак смята, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не би прибегнала към такъв ход, но и не изключи напълно възможността при условие, че всички останали стимули на икономическия растеж не дадат позитивен резултат.

„Количествените улеснения на ЕЦБ вече няма да са в посока увеличение на покупките на държавни ценни книжа, а ще са под друга форма. Вероятно е да се прибегне до конвертиране на краткосрочен дълг в дългосрочен с цел да се понижат допълнително дългосрочните лихви“.

Как би се справил Европейският съюз със задаващата се икономическа криза може да научите от видеото.