В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сардиния е по-зелена от Сицилия

Алесандро Калия, президент на Асоциация Сардиния в България, В Развитие, 12.08.2019 г.

14:54 | 12 август 2019
Алесандро Калия
Алесандро Калия

Липсват директни самолетни полети от България до Сардиния, което налага два полета и прекачване и затова е малко по-скъпо от другите дестинации в Италия. Билет София-Рим-Каляри струва около 300 евро през лятото и около 220-250 през зимата и пролетта за отиване и връщане. През тази година нямаме чартъри, защото българските туристи предпочитат Пулия и Сицилия, където е по-евтино от Сардиния. В туристическите пакети разликата беше под 100 евро, но явно това оказва влияние, каза Алесандро Калия, президент на Асоциация Сардиния в България, в предаването В Развитие с водещ Живка Попконстантинова.

"Сицилия е по-известна в България и Източна Европа заради „мафията“ и филмите за мафията. Често се случва и хората да бъркат двата острова – Сардиния и Сицилия. Сицилия е много по-топло и каменисто, а в Сардиния има много гори. Друга разлика е, че в Сицилия живеят близо 5 милиона души, а в Сардиния – 1.5 милиона, при еднаква големина. В Сардиния плажовете са като при Дуранкулак – десетина километра и няма никой", каза гостът.

Преди с туроператорите цената на пакета с чартърния полет беше около 600 евро на човек за седмица. Най-богатите отиват в Коста Смералда, но имаме и места, които са по-евтини от България. С чартър се лети за около час и половина, а с прекачване е около 3-4 часа, посочи Калия.

"Опитваме се да популяризираме Сардиния и като култура – ние също имаме кукери. Сардинската култура датира две хиляди години преди Христа, имаме участие във войните на фараоните в Древен Египет. Освен кулите от цивилизацията на нурагите, имаме и едни дълбоки кладенци, какъвто в България има при село Гърло до Брезник", каза той.

Сардинската кухня е световно известна, храната е екологично чиста и мнго вкусна. За съжаление и ние имахме проблем, който сега набра скорост тук – чумата по свинете. Решихме го, като забранихме вноса на свинско и продукти от свине в Сардиния и от около 4 години нямаме чума, заяви още Калия. При нас няма масово застрояване както има такъв проблем в България, имаме и пречиствателни станции. Дивото къмпингуване е забранено, но има отлични къмпинги.

Губернаторът на Сардиния е от Лига – партията на Салвини. Иначе, ако има криза, ще е добре за туристите, защото всичко ще е по-евтино. Ако има избори, Салвини има шансове да стане премиер.
Освен туризма, в Сардиния е развито и животновъдството – имаме над 3.5 милиона овце, на фона на 1.5 милиона жители, каза той.