В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Турция ще намали лихвите с близо 4%, прогнозира експерт

Найджъл Рендъл, директор ЕМЕА в Medley Global Advisors, В развитие, 22.07.2019

14:05 | 22 юли 2019
Обновен: 14:10 | 22 юли 2019
Найджъл Рендъл, директор ЕМЕА в Medley Global Advisors. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Найджъл Рендъл, директор ЕМЕА в Medley Global Advisors. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от ръста на инфлацията в Турция се дължеше на ниската стойност на лирата. Тенденцията е низходяща и инвеститорите очакват инфлацията да спадне до 13-14% до декември. Президентът на Турция Реджеп Ердоган очаква тя да спадне до под 10%, но това е прекалено оптимистична прогноза. Това каза Найджъл Рендъл, директор ЕМЕА в Medley Global Advisors, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В резултат от спада на инфлацията ще има място за намаляване на лихвените проценти. В момента те са 24% и пазарът очаква те да бъдат понижени с близо 2.5%. Аз очаквам те да бъдат понижени с до 4%".

Няма нужда от панически мерки, смята Рендъл.

"Ако централната банка намали лихвите прекалено много и лирата се обезцени, е много вероятно правителството да наложи нови ограничения. Тази година бяха наложени леки ограничения за спиране на доларизацията, но с намаляването на инфлацията доверието се връща, като то все още е много крехко".

Инфлацията се понижава, като това би трябвало да продължи, коментира той.

"Инфлацията в Турция беше много висока. Това създаде проблеми за турската икономика. Президентът на Турция Реджеп Ердоган иска икономическият растеж да е по-висок. Поради това беше сменен гуверньорът на Централната банка преди 2 седмици".

Турската централна банка ще бъде поставена под сериозен натиск от политиците, за да понижи лихвите, за да се възстанови силният икономически растеж, заяви гостът. 

"В момента ситуацията в Турция изглежда малко по-добре, отколкото преди 2 месеца. Тогава много хора обменяха лири в долари, като не ги влагаха в банки. През последните седмици доларизацията започна да се обръща".

Вижте целия разговор във видеото.