В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Очаква се леко мрачен сезон на отчетите

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 16.07.2019

13:27 | 16 юли 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията в момента са за леко мрачен сезон на отчетите. Предварителните прогнози сочат, че компаниите от S&P 500 ще отчетат спад на печалбата си с 2-3%. Първият такъв отчет - на Citibank, успя да зарадва инвеститорите с по-висока печалба и приходи. Интересното при нея е, че подобряването на резултати се дължи до свиване на разходната част, но тя показа и изключително добри резултати в потребителското кредитиране. Това заяви д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Все още сме на рекордни нива на Уолстрийт

"Сключват се по-малък обем сделки от инвеститорите, изчаквайки да излязат ключови отчети за второто тримесечие. Такава е ситуацията и в Европа и Азия. При минимални движения все пак на Уолстрийт късно снощи проследихме отново рекордни стойности. В края на миналата седмица индексите завършиха до невиждани сега данни. Dow Jones премина за първи път границата от 27 000 пункта. S&P 500 надскочи ключовото ниво от 3000 пункта в контекста на очакване от страна на пазарите да има евентуално понижение на основния лихвен процент в САЩ".

Една новина вчера натежа на пазарите - последните актуални данни за растежа на БВП в Китай, посочи Магдалена Иванова. "Видяхме растеж, който съвпада с очакванията - от 6,2%, но той е най-слабият растеж за последните 3 десетилетия в Китай, а това е резултат от търговската война", подчерта тя.

Протоколът от последното заседание на Австралийската централна банка

"Сигналът от него е, че може да има още едно понижение на лихвените проценти. За разлика от предишните два месеца, сега няма зададена времева рамка. Анализаторите смятат, че със сигурност ще има едно понижение до края на годината през ноември или малко по-рано. Инвестициите в инфраструктура и обществения сектор са допринесли за растежа. Твърди се, че една от целите на лихвено понижение е за поддържане на  автралиийския долар по-евтин, за да бъде износът на страната конкурентоспособен и за да не оскъпяват стоките за домакинствата. Ако Фед понижи лихвите, това усилва възможността Австралийската централна банка  да понижи лихвите за трети път тази година".

Стоковите пазарите

"Вчера петролът поевтиняваше и причината бяха слабите данни за БВП на Китай. Днес наблюдаваме известно стабилизиране на цените с много малко колебание във възходяща и низходяща посока. Това стабилизиране се дължи на започналото възстановяване на производството в Мексиканския залив. Запасите на шистов петрол в САЩ донякъде обезсмислят усилията на ОПЕК да ограничават запасите от суров петрол в световен мащаб с удължаване на споразумението за 6 месеца".

Очаквайте видео материал с целия разговор.