В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ускорената инфлация в Германия не гарантира цялостния ѝ ръст в еврозоната

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 11.07.2019

12:33 | 11 юли 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Германия инфлацията през юни се ускори до 1,5 %. Това се доближава до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за инфлация в еврозоната. Основен принос за това е ръстът в пакетните почивки в страната от 6,1%, като не е сигурно, че това ще допринесе цялостно за ускоряване на инфлацията в еврозоната. Вчера излезе оценка на Европейската комисия, че тя ще се забави леко тази година. Това разкри д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Резултатите след изказванията на Джером Пауъл

След последните изказвания на Джером Пауъл можем да очакваме понижение на лихвите през месец юли, спомена д-р Иванова. "В 6-месечния си доклад се очертаха предимно рискове, свързани с ниската инфлация и със забавяне в големи световни икономики. От друга страна, бизнес инвестициите в САЩ за него са притеснителен факт, който той си обяснява с търговската война. По-голямата част от централните банкери смятат, че понижение на лихвите в в краткосрочен план е оправдано, а според други трябва да се изчака", добави той.

"Въпреки добрите данни за пазара на труда през юли лихвените проценти най-вероятно ще бъдат понижени".

S&P 500 достигна 3000 пункта вчера, напомни Магдалена Иванова. "Никога индексът не е завоювал такава стойност в историята на Уолстрийт. Борсите в Европа също отвориха на плюс. Пазарите очевидно очакват стимули", поясни той.

В ЕЦБ има раздвоение дали ще бъдат обявени стимули или при следващата среща в началото на септември, посочи д-р Иванова.

Икономиката на Великобритания

"Изненадващият растеж на британската икономика през май е заради ръста в производството на автомобили. Очевидно дейността е подновена. Секторът на услугите също допринася за това като фактор. Инвеститори смятат, че е нужен ръст в производството и за юни, за да е сигурно избягването на спад в икономиката за второто тримесечие".

Петролът

Във вчерашната сесия петролът поскъпна с около 4,5% заради напрежението в Близкия изток и ситуацията с петролния танкер. Отделно запасите от суров петрол в САЩ са 3 пъти повече, отколкото се очакваше, заради растящото потребление в рафинериите.