В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дунавската стратегия все още може да разчита на европейско финансиране

Мариана Гoмилева, журналист, В развитие, 02.07.2019

20:19 | 2 юли 2019
Обновен: 02:40 | 4 юни 2020
Мариана Гoмилева, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прекратяването на прякото финансиране от Европейската комисия на Дунавската стратегия не означава, че тя не може да бъде финансирана чрез участието си в множество други европейски проекти. Това каза Мариана Гoмилева, журналист, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Дунавската стратегия представлява политическа рамка за взаимодействие между съседни страни - в случая 14 държави, 9 от който са членки на Европейския съюз, отбеляза Гомилева. Тя обаче не е програма на блока, изтъкна журналистът.

„Предстои стратегията да бъде изменена, да стане по-синтезирана на местно ниво, както и да бъдат активизирани управниците, които да подготвят проекти по нея за финансиране по други програми“.

Според госта стратегията е жизнена и изпълнява целите си (над 40% от туристите, които са посетили България през 2018 г., са от Дунавския регион), а отделните страни ще си дадат сметка, че е наложителна по-голяма активност.

„България се концентира около туризма, развитието на местни и фолклорни традиции. Хубавото е, че нямаме една крайна точка и ограничена цел, имаме широки интереси по много проекти“.

Мегапроектът, които очакваме всички, е Дунав мост 3, отбеляза още Гомилева.

„Всъщност има 9 проекта по поречието на Дунав за над 40 млн. евро в областта на водния транспорт, инфраструктурата, енергетиката, образованието и иновациите, които са определени като стратегически и са подкрепени от Стратегията на ЕС за Дунавския регион, а България участва в 8 от тях“.