В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Георги Чанков: Настъпва епоха на политически реализъм

Доц. Георги Чанков, УНСС, В развитие, 01.07.2019

15:05 | 1 юли 2019
Доц. Георги Чанков, УНСС, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Георги Чанков, УНСС, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настъпва епоха на политически реализъм, в това число в икономическите отношения, които повече няма да определят цялото обществено развитие, а ще бъдат подчинени на него. Борбата ще бъде за балансирана външна търговия.  Това заяви доцент Георги Чанков, УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по темата за резултатите и изводите от срещата на Г-20, свързани с предупрежденията на лидерите за нарастващите рискове пред световната икономика.

Водачите на 20-те най-големите икономика в света този път отказаха да осъдят протекционизма, което е многозначително, твърди доцент Чанков. Групата Г-20 е разглеждана от мнозина като остатък от отиващия си вече безспорно неолиберален икономически ред. И заедно с това може да се разглежда като платформа, на основата на която ще се появи новият световен ред, при това в една неформална атмосфера. Новият световен ред ще се различава от стария в една точка - този път борбата ще бъде за балансирана външна търговия", спомена още той.

Светът се пренарежда към нов ред

Всяка държава ще се стреми да поддържа нулев баланс, посочи Чанков. Да внася толкова, колкото изнася и да търси собствени източници на растеж. Всяка държава трябва да уважава интересите на другата, каза още той.

Според госта Китай вече не се бои да поеме върху себе си отговорност за изграждането на новия световен ред. Индия, Русия и САЩ също. Говори се, че новият световен ред ще изглежда като икономика, разделена на няколко валутни зони след очертаващия се отказ от доминация на американския долар, допълни той.

"Китай вече изгражда и своята валутна зона. Руснаците работят целенасочено в посока формиране на силна рублева зона. Зоната на еврото съществува, като не са ясни нейните граници. Във връзка с излизането на Великобритания от ЕС в ход е и такъв сюжет - изграждане на зона на британската валута...".

Китай и САЩ продължават да преговарят, уточни Чанков. При всички случаи това не са разговори между врагове, а съперници на търговския фронт, които показват поне външни признаци на уважение. Добрата новина е, че пълномащабна търговска война в момента няма, изтъкна още той.

Очаквайте видео материал с целия разговор и още любопитни факти от срещата на Г-20, анализирани от Георги Чанков.