В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политизацията на Европейската комисия е измяна на генезиса ѝ, смята експерт

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, „В развитие“, 27.06.2019 г.

20:45 | 27 юни 2019
Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, „В развитие“, 27.06.2019 г.
Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, „В развитие“, 27.06.2019 г.

Европейската комисия е достигнала до момент, в който е до такава степен политизирана, че сме изправени пред някои от най-трудните решения за формиране на общия европейски ръководен орган за Европейския съюз. Подобно мнение изрази преподавателят по европейско право в Софийския университет проф. д-р Иван Стойчев в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„От 1992 г. насам има един постепенен процес на политизация на кандидатите за Европейската комисия. Това е измяна на генезиса на самия орган. Смисълът му е да защитава интересите на самия Европейски съюз, а не на отделните членки, както се прави в момента“.

Казусът с избора на председател на Европейската комисия предизвиква сериозни дебати на най-високо европейско ниво в последните седмици, като основната причина за това е, че европейските лидери се опитват да приложат националния модел за този избор. Аналогията е напълно неуместна, смята професорът.

„Кристалина Георгива има експертния поглед, за да бъде един добър кандидат за председател на Европейската комисия, но не можем да гадаем, какво е отношението на основните политически играчи към нейната кандидатура“.

Перспективата България да изрази своя първи в историята председател на най-важния европейски орган е съблазнителна, но не бива да се забравя, че всичко това минава през едни много сложни процеси.

Видео от коментара вижте горе.