В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ще станем ли свидетели на дежавю в цената на биткойн?

Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, В развитие, 26.06.2019

19:26 | 26 юни 2019
Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на биткойн се повиши съществено от началото на 2019 г., като вече се доближаваме до последните ѝ рекордни нива. За момента всички индикатори сочат, че не е невъзможно криптовалутата да продължи да поскъпва и да станем свидетели на дежавю, подобно на ръстовете от 2018 г. Това каза Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Скокът в цената на биткойн е наистина съществен, имайки предвид за колко кратко време се случи, е още по-значим, коментира Драмалиев. Според него няколко са основните причини за поскъпването на криптовалутата, като част от тях са зачестилите разговори около новата дигитална валута на Facebook, които насочиха вниманието отново към криптовалутите, както и засиленият интерес към тях от азиатските пазари.

Много хора започват да виждат биткойн като дигитално злато, което да им позволи да съхранят и увеличат във времето парите си на фона на несигурната геополитическа ситуация“.

Гостът коментира и създаването на дигитална валута от технологичния гигант Facebook. Имайки предвид големия брой потребители, едно от най-логичните неща за компанията е именно да предложи разплащателна система, отбеляза Драмалиев.

Основната разлика на Libra с биткойн е, че тя не може да се счита точно за криптовалута, защото все пак ще бъде контролирана от определени играчи, поясни експертът.

„Валутата няма да има променлива цена, тя ще бъде закачена за дадена кошница от валути. Инфлационната политика, която се забелязва при тях, ще бъде прехвърляна и върху нея“.

Според Драмалиев можем да говорим за сблъсък между световните правителства, които до момента единствено имаха възможност да създават пари, и големите корпорации.

„Libra не е толкова конкурент на криптовалутите, колкото на правителствата, чиито монопол се застрашава“.