В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Разделение при качеството на храните в Източна и Западна Европа не съществува

Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение "Храни и напитки България", В развитие, 25.06.2019

19:57 | 25 юни 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Производителите полагат големи усилия, за да адаптират продуктите си, така че те да са подходящи за различните пазари. Няма разлика в качеството на продуктите по географски принцип на базата изток-запад. Това каза Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение "Храни и напитки България", в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

Експертът направи коментара си по повод изследване на Европейската комисия, проведено в 19 държави от Европейския съюз, в което тя е открила разлики при еднакви храни (сред анализирани 1400 вида), предлагани на различните пазари.

„За да може производителят да продава своя продукт на даден пазар, той трябва да се съобрази с местното законодателство и да го адаптира към него. Подобни случаи не се считат за заблуждаваща практика, защото има законови съображения за тях“.

Иванова посочи, че има примери и на еднакви продукти с различни съставки, тъй като производителите се опитват да използват максимален брой местни суровини при създаването им.

„Това е адаптиране на продуктите, което също е в полза на потребителите“.

Въз основа на методиката на ЕК националните компетентни органи ще могат да анализират всеки случаи поотделно, за да преценят дали има заблуждаващи практики в откритите от Комисията разлики, добави Иванова.

Тя поясни, че предстои още едно гласуване на променената нормативна база от 17 май, след което Директивата на ЕК трябва да бъде транспонирана във вътрешното българско законодателство, като тогава ще стане ясно и кой ще бъде регулаторът у нас.