В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България има двоен бюджет - за европейските и за националните проекти

Каролина Рентериа, ръководител отдел „Фискални въпроси“ в МВФ, В развитие, 25.06.2019

19:15 | 25 юни 2019
Каролина Рентериа, ръководител отдел „Фискални въпроси“ в МВФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Каролина Рентериа, ръководител отдел „Фискални въпроси“ в МВФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има двоен бюджет – един за проектите с ЕК и един за националните проекти. Нужно е добрите практики от европейските проекти да се пренесат в останалата част от бюджета. Такова мнение изрази Каролина Рентериа, ръководител отдел „Фискални въпроси“ в МВФ, по време на кръгла маса, организирана от Фискалния съвет, на тема „Ефективност на публичните разходи“, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Една от основните ни цели е да подобрим ефективността на публичните разходи, защото всяко правителство в света се стреми към създаване на повече растеж. Така че през последните 5 години ние разработихме един инструмент, наречен PIM /public investment management/за оценка на публичните инвестиции и тяхното управление. Защото това, което наблюдаваме е, че институциите, които отговарят за изпълнението на бюджета, са много важни за постигане на резултати и ефективност".

В България използвахме 45 въпроса, свързани с 15 показателя и едно от интересните заключения, което важи не само за България, но и за други държави в ЕС, които наскоро са станали членове, е, че вие имате двоен бюджет – бюджет за проекти, свързани с ЕК; и бюджет за националните проекти, изтъкна Каролина Рентериа. Част от диагностичните инструменти показват много ясно този двоен бюджет. И част от това, което ние правим, е да свържем тези бюджети. Това, което установихме, е, че европейската комисия или европейските проекти имат много добри практики, които все още не са пренесени в останалата част от бюджета. Така че ние се опитваме да намерим начини, по които да има пренос на познания и практики, за да се засили системата за публичните инвестиции на националните средства, допълни тя.