В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Гладът за кадри остава валиден на пазара на труда у нас

Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие“ в ManpowerGroup България, В развитие, 17.06.2019

14:25 | 17 юни 2019
Обновен: 17:28 | 6 юни 2020
Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие“ в  ManpowerGroup България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие“ в ManpowerGroup България, като коментира резултатите от обзорно изследване на ManpowerGroup, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Компаниите започнаха вече да свикват със затрудненията от липсата на кадри. Те се опитват да оптимизират процесите и наемането на нова работна ръка“.

Цанова коментира резултатите в туристическия сектор, като посочи, че в него пазарът е застинал, липсва наемане на нови служители.

Вероятно това се дължи на очакванията за по-слаб летен туристически сезон през 2019 г. От тази гледна точка хотелите и ресторантите се опитват да свият наемането на кадри. Друга причина е, че намирането на служители за кратък период за работа по Черноморието е сложен процес“.

Най-оптимистични към наемането на кадри са работодателите от сектора на финансите, коментира гостът, които очакват ръст от 16%.

Трябва да имаме предвид, че да се наемат такива специалисти не е лесно, отнема твърде много време. Компаниите започнаха да се ориентират към служители без опит и да инвестират в тяхното образование“.

Към момента най-склонни да наемат нови служители са работодателите във Варна, посочи Цанова, отбелязвайки, че това се дължи на сезона.

Стойностите за това колко склонни да наемат кадри са компаниите в София, Пловдив и Бургас се запазват от миналото тримесечие. Това не се дължи на факта, че дружествата нямат възможност за по-голям ръст, по-скоро те са предпазливи заради липсата на работна ръка“.

Служителите все по-често напускат работните си места след доста по-кратък период в сравнение с минали години, отбеляза още гостът.

„Фокусът на компаниите трябва да бъде върху задържането на кадрите в тях“.