В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Посланието след доклада на ОПЕК: Повече предлагане, отколкото търсене

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 14.06.2019

13:45 | 14 юни 2019
Обновен: 10:19 | 4 юни 2020
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ключовото послание от месечния доклад на страните износителки на петрол от ОПЕК е, че ситуацията за 2019 г. изглежда така: повече предлагане, отколкото търсене. Прогнозата им през 2019 г. е търсенето на петрол да нарасне с 1,14 млн. барела на ден, което са 70 000 барела на ден по-малко спрямо предходната прогноза. Това коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Изострената риторика между САЩ и Иран продължава да влияе и да се засилва

След атаката върху два танкера в Ормузкия залив днес петролът продължава да поскъпва, посочи д-р Магдалена Иванова. Само за този ден и половина петролът успя да заличи загубите, натрупани в предишните сесии, когато надделяваше страхът от свиване на търсенето и опасенията за забавяне на световната икономика, поясни тя.

"Иран казаха, че за тях не е проблем това психологическо напрежение, докато САЩ са убедени, че именно Иран са причина за ударите. Катар поиска международно разследване на случая и призова за потушаване на напрежението. Този морски път е изключително ключов, защото през него преминават 40% от петрола в света".

Заради нарастване на геополитическото напрежение виждаме поскъпване и на златото, което е близо до 14-месечен връх, изтъкна още Иванова.

Балансьорът ОПЕК

Като цяло те смятат, че търсенето, макар и с малки темпове, ще остане сравнително стабилно, но с неяснота около влиянието на търговските войни и забавянето на световния ръст. Очаква се САЩ да продължават да произвеждат огромни количества шистов петрол.

Не дали, а колко

За някои държавите от ОПЕК и през 2020 г. могат да продължат да бъдат валидни ограниченията в производството, отбеляза Магдалена Иванова. И тук стои въпросът: дали ще бъдат запазени същите нива на ограничение - 1,2 млн., или ще бъдат повишени, добави тя.

"Свиване на производството освен в Иран и Венецуела има и в Нигерия, а в Ирак и Ангола има леко повишение в производствени нива".