В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Вътрешното търсене ще е единственият двигател за германската икономика

Васил Караиванов, икономист, преподавател в СУ, В развитие, 10.06.2019

19:56 | 10 юни 2019
Васил Караиванов, икономист, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Караиванов, икономист, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германското индустриално производство се понижи с най-много от 4 години насам през април, а Централната банка на Германия очерта мрачна картина пред икономиката на страната.

Не са толкова изненадващи данните за германската икономика. През последното тримесечие на миналата година Германия едва се спаси от рецесия, и тя беше на ръба да е със спад на БВП. Тази година първото тримесечие е малко по-добро, но не много. Германската икономика е ориентирана към това да задоволява предимно потребителите - автомобили, стоки за бита. Това коментира икономистът Васил Караиванов, преподавател в СУ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"От друга страна, имаме задоволяване на ниво индустриална част, машини и технологии. Сега и по двете линии Германия търпи загуби - първо, заради търговската война САЩ-Китай. Франция в последно време критикуват Германия да се обърнат към вътрешния си пазар и инфраструктурата с помощта на Франция. В същото Германия се е фокусирала върху износа".

Вътрешното търсене ще се окаже единственият двигател, който да подпомогне Германия, смята икономистът. "Основен фундаментален проблем на европейската икономика е енергийният баланс. САЩ нямат такъв проблем, защото са нетен износител. Българският бизнес може да заеме защитна позиции, като диверсифицира към повече пазари, а от друга страна - да повиши производството и разработката на технологиите за добавена стойност", твърди още Васил Караиванов.

По-добрите прогнози на Bundesbank и Европейската централна банказа германската икономика през 2020 г. го свързвам с печатане на повече пари за поддържане на валутния курс евро-долар относително нисък и еврото да не поскъпва, уточни Караиванов.

"Освен монетарна имаме и фискална политика. А в ЕС имаме 28 правителства със собствена фискална политика. Хората са притеснени да потребяват. Според госта намаляването на преките данъци са начинът да се справяме със забавения икономически растеж".

Гостът смята, че намаляването на преките и вдигането на косвените данъци ще се стимулира европейското потребление, който пък би довел до ръст в икономиката.