В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

80 български изби участват на най-големия балкански фестивал на виното

Галина Нифору, председател на Балканси международен винен конкурс и фестивал 2019, Константинос Лазаракис, първият Master of Wine на Балканите, „В развитие“, 05.06.2019 г.

19:45 | 5 юни 2019
Обновен: 18:18 | 4 юни 2020
Галина Нифору, председател на Балканси международен винен конкурс и фестивал 2019, Константинос Лазаракис, първият Master of Wine на Балканите, „В развитие“, 05.06.2019 г.

България, Гърция, Сърбия, Македония, Албания и Грузия влизат в съревнование за най-доброто вино през 2019 г. на най-големия балкански фестивал, който се провежда в София между 5 и 9 юни. Цели 80 български изби ще предложат своята най-добра продукция, за да спечелят симпатиите на журито и гостите на фестивала, а по този повод в студиото на „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова гостуват председателят на Балканския международен винен конкурс и фестивал 2019 г. Галина Нифору и първият Master of Wine на Балканите Константинос Лазаракис.

„На фестивала ще има над 80 български изби, които ще представят много богата селекция от бели, червени вина и розета от всички краища на България“, казва Нифору.

Тази година за пръв път се въвежда индивидуална награда за представителите на всяка една държава, за да бъдат отличени техните най-качествени производители, разказа още председателят на конкурса.

„Прекарал съм целия си живот, за да разбера, какво прави едно вино добро. Предполагам, че ще изживея и остатъка от него в търсене. Важно е все пак виното да има комплесност, баланс и да притежава качеството да остави спомен у вас. Виното е като музиката – различните хора харесват различен стил“, споделя Лазаракис.

Константинос Лазаракис смята още, че дигитализацията във винопроизводството има своето важно значение, както в самото производство, така и в маркетинга на бранша.

Целия разговор може да видите във видеото.