В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейската змиорка е бизнес за 3 млрд. евро – какви са рисковете?

Д-р Георги Атанасов, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, представител за България на SEG, „В развитие“, 04.06.2019 г.

14:48 | 4 юни 2019
Обновен: 12:11 | 5 юни 2020
Д-р Георги Атанасов, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, представител за България на SEG, „В развитие“, 04.06.2019 г.

Европейската змиорка е един от най-застрашените видове катадронни риби в света, благодарение на незаконната търговия и прекомерния улов през годините, довели до заличаването на 95% от популацията ѝ. Sustainable Eel Group (SEG) прави така, че тази практика да бъде прекратена и нормалният улов и отглеждане на змиорката да бъдат възстановени. Председателят на SEG България д-р Георги Атанасов дава светлина върху проблема и методите за решаването му в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„95% от популацията на змиорката бе изчезнала, заради антропогенния фактор. В кулинарията най-известна е пушената, чиято цена достига до 100 евро килограмът. Змиорката е популярна на Скандинавския полуостров и Азия“.

Този вид риба изминава до 7500 км., за да стигне водите на Саргасово море край Мароко, където хвърля хайвера си и умира, обяснява д-р Атанасов. Животът ѝ е изключително динамичен и преминава през няколко фази, за да достигне зрялост. В две от тези фази (стъклена и цветна) тя предизвиква интерес в кулинарията, а с оглед високата цена създава добри условия за развитие на бракониерство.

„Най-сериозният проблем са бракониерите, които печелят до 5 пъти над редовната цена от рибата. Това е бизнес за повече от 3 млрд. евро годишно“.

В Европа има изградени ферми за отглеждане на змиорката, които подлежат на изключително строг контрол от SEG и Европол, казва още ученият от БАН. В Холандия бизнесът е най-развит, като там има над 20 разработени ферми. До скоро и в България имаше подобна ферма в град Лом, но под натиска на световната финансова криза не успя да оцелее на пазара, допълва д-р Атанасов.

„През 2007 г. излезе забрана от Европейския съюз за търговия с рибата на азиатския пазар“.