В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Тенденцията за бюджетен излишък ще продължи и през 2019 г.

Петър Ганев, старши изследовател, ИПИ, В развитие, 20.05.2019

19:32 | 20 май 2019
Обновен: 17:49 | 5 юни 2020
Петър Ганев, старши изследовател, ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По всяка вероятност България ще приключи и 2019 г. с бюджетен излишък, което обаче не е добра практика. Това каза Петър Ганев, старши изследовател, ИПИ, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Сумите от излишъка често се използват в насока, която граждани и експерти биха одобрили. Това все пак е далеч от най-добрия вариант... Излишъкът значи „ръчно управление“, което по всяко време може да смени своята посока. Планирането как ще се изразходи бюджета винаги е оптималният избор“.

Гостът коментира и настъпването на деня на данъчна свобода през 2019 г., който тази година беше на 18 май. Според изчисления на Института за пазарна икономика това е денят, в който гражданите спират да работят за държавата и започват да работят за себе си, тъй като през тази година например е планирано да постъпят 43,9 млрд. лв. приходи в държавната хазна, което означава, че при средно изработени по 319 млн. лв. за един календарен месец българите ще попълнят хазната за 138 дни.

Хубаво е да осъзнаем, че голямата част от данъчната тежест е невидима – това са взети пари от нашия фиш още преди да получим месечното си възнаграждение“, коментира Ганев.

Според него радикални промени в манталитета на институциите и политическата отговорност относно харченето на държавни пари и данъчното облагане все още липсват.

„Начините, по които се прахосват държавните пари и по които се крие облагането, имат стотици години история. Може би в краткосрочен план има известна промяна - обществената дискусия стана много по-отворена, хората са много по-предпазливи, последваха оставки след разкритието на порочни схеми“.