В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Личностните характеристики ще са основни за професиите на бъдещето

Доц. Емилия Занкина, Американски университет в България, В развитие, 14.05.2019

20:45 | 14 май 2019
Обновен: 21:34 | 14 май 2019
Доц. Емилия Занкина, Американски университет в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Емилия Занкина, Американски университет в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви ще са професиите на бъдещето ние съвсем не знаем и няма как да знаем, но въпреки това трябва да се подготвим за тях, защото децата влизат в образователната система от съвсем ранна възраст и трябва да ги снабдим с необходимите им за цял живот знания. Това каза доц. Емилия Занкина, Американски университет в България, по време на конференцията “Образование и бизнес: Истории от бъдещето”, организирана от Bulgaria on Air и Investor Media Group, част от която беше излъчена в предаването “В развитие”.

Става дума основно за това да имаме специализирано знание за нашата професия, технологично знание, както и културно и социално, посочи Занкина.

В глобализиращия се свят е все по-важно да можем да комуникираме. Важни са и конкретните умения - комуникация, критично мислене и възможности за сътрудничество, като на първо място са личностните характеристики”.

Повечето от нас ще сменят работата си, а мнозина ще трябва да сменят и кариерата си, коментира още Занкина.  

Все по-нужни са висококвалифицирани кадри. Кадрите със средни квалификации губят работата си най-лесно и първи, а тези с най-ниска по-малко, защото все пак има и остават професии, които нямат нужда от висококвалифициран труд”.

Истината е, че все повече ще имаме нужда от висше образование, добави тя.

“Изключително важно е активното участие и стратегията за учене, умението да можеш да се учиш сам, след като вече си напуснал всякаква образователна институция или 2-дневен тренинг... Отмина времето, в което можем да научим как се борави с дадена технология и 10 години да можем да работим с нея”. 

Повече по темата очаквайте във видео материал.