В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Профили на 4,5 млрд. онлайн потребители са били компрометирани само през 2018 г.

Доц. Антон Герунов, председател на Управителния съвет на фондация IDEA, и инж. Димитър Шалварджиев, член на Управителния съвет на фондация IDEA, В развитие, 14.05.2019

20:22 | 14 май 2019
Доц. Антон Герунов, председател на Управителния съвет на фондация IDEA, и инж. Димитър Шалварджиев, член на Управителния съвет на фондация IDEA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Антон Герунов, председател на Управителния съвет на фондация IDEA, и инж. Димитър Шалварджиев, член на Управителния съвет на фондация IDEA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Личните ни данни напоследък изтичат по един наистина притеснителен начин - само през 2018 г. са били компрометирани профилите на 4,5 млрд. онлайн потребители. Това каза доц. Антон Герунов, председател на Управителния съвет на фондация IDEA, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Гостът коментира зачестилите атаки върху големи компании. Той отбеляза, че те имат много по-добро ниво на информационна сигурност, но пък са много по-апетитни за хакерите.

“Все по-често виждаме, че има сегментиране на типа атаки според типа компании. Когато говорим за правителства или големи дружества, атаките са общо взето от организирани престъпни, държавни или разузнавателни групи с доста значителни ресурси... Хакерите на малките и средни компании са с много по-малки ресурси, но фирмите пък са по-слабо защитени, така че атаките отново успяват”.

Инж. Димитър Шалварджиев, член на Управителния съвет на фондация IDEA, коментира, че в световен мащаб за момента има 3 различни политики за опазването на лични данни.

Бизнесите в САЩ се опитват да капитализират върху събираните от тях лични данни. Китай събира и използва личните данни за наблюдение на жителите. Европа има за цел да постави човека в центъра на дигиталния свят, т.е. хората да са администратори на личните си данни и като такива да могат да определят къде да отиват те. Регламентът GDPR беше първата стъпка”.

Гостите отбелязаха, че в основата на GDPR е принципа за “неприкосновеност по дизайн”. Те поясниха, че идеята му е защитата на данните да е вградена още на етапа на проектиране на информационната система.

“Проблемът на принципа е, че в регулацията "неприкосновеността по дизайн" е само дефинирана... Бизнесът няма ясна методология как тя трябва да се въведе, през какви етапи трябва да премине информационната система”.

Осъзнавайки този пропуск, гостите, заедно с адв. Димо Господинов,  създават книгата  „Privacy by Design: Принципи, практики и технологии“, която да обясни понятието и да подпомогне бизнеса в прилагането му. Повече за нея вижте във видео материала.