В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Транспортният бизнес настоява за по-ниски тол такси

Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, Петър Захариев, член на УС на Конфедерацията на автобусните превозвачи, В развитие, 14.05.2019

14:48 | 14 май 2019
Обновен: 14:52 | 14 май 2019
Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, Петър Захариев, член на УС на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, Петър Захариев, член на УС на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тол системата е най-справедливият начин за плащане на пътни такси – колкото километри преминаваш, толкова плащаш. Настояваме за въвеждането на тол система в цяла Европа. Това каза Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Настояваме тол система да има само по автомагистралите и първокласните пътища, които са част от международните или европейските коридори".

Всяка държава, която въвежда тол ситема в ЕС, е длъжна да подсигури алтернативни пътища. С обхвата, който предлага МРРБ, ние няма да имаме алтернативни пътища. Това рефлектира на всеки един краен потребител, коментира Димитров.

Тези системи в Европа са стимул за преминаване към по-екологични и по-сигурни превозни средства, но това не е изпълнимо в българските условия. Това каза Петър Захариев, член на УС на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Липсват останалите компоненти – кой ще финансира и откъде ще се вземат средства“.

Според него цената на автобусния билет за превоз между София и Бургас няма да се повиши с 1 лев, а с много повече.

Ще има сериозна разлика в крайните цени, твърди Димитров.

„Един тежкотоварен автомобил през 2018 г. е платил 1340 лева винетка. При въвеждането на тол система с предложените от МРРБ параметри автомобил от категория Евро 3 ще плаща на година 117 хил. лева“.

Очаквайте видео материал с целия разговор.