В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ефектът Тръмп заля в червено щатските пазари

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 14.05.2019

13:51 | 14 май 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От поведението на Доналд Тръмп в последните 10 дни можем да заключим, че въвеждането на нови мита в комбинация със заплахи за нови такива изглежда като самоцел, отколкото като средство за постигане на сделка. Вчера истинска червена вълна заля щатския пазар. Индексите загубиха по над 2%, Nasdaq – над 3%, от стойността си, и отбелязаха най-негативната си сесия от 3 януари насам. Това съобщи д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Сериозни разпродажби се наблюдаваха в технологичния сектор и в потърпевшине от търговската война САЩ-Китай компании. Акциите на Apple се сринаха с над 5%. Пренасочи се интересът към по-нискорискови активи като облигациите и златото. Златото е с леки изменения, но близо до едноседмичния си връх". 

Виждаме тенденция, при която анализаторите нямат точни прогнози, отчете Магдалена Иванова. "Страхът води пазарните настроения засега. Предстои евентуална среща между Тръмп и Си Дзинпин в рамките на Г-20. Снощи Тръмп заяви, че вярва, че преговорите ще бъдат успешни, но успех за него не значи успех за Китай", посочи тя.

"От 2-3 май компаниите, съставляващи S&P 500, са загубили около 1,1-1,2 трлн. долара пазарна капитализация. Най-голямата загуба е за американския пазар. Натискът от страна на Иран, предстоящите избори за европарламент също оказват своето въздействие".

Китайският фондов пазар отчита спадове, но много малки спрямо тези на американския, подчерта д-р Иванова. "Юанът леко поскъпна рано тази сутрин. Китай обаче усилено подкрепя икономиката с различни стимули за вътрешния си пазар, за да минимизира външните рискове", твърди тя.