В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Общият оръжеен пазар - ключът към технологичния прогрес на ЕС

Димитър Гърдев, дипломат, регионален директор на Европейска асоциация за международни отношения, В развитие, 10.05.2019

19:50 | 10 май 2019
Обновен: 18:17 | 4 юни 2020
Димитър Гърдев, дипломат, регионален директор на Европейска асоциация за международни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската интеграция в областта на отбраната и сигурността се засилва. До момента ЕС се развиваше като обща и засилена кооперация в областта на селското стопанство и спазването на икономически правила. Всеки един съюз е лягал върху два елемента – на първо място сигурността, а после парите. Поради това в писмото на френския президент Еманюел Макрон и декларацията от Сибиу, която беше приета от европейските лидери, се говори за повече сигурност. Това каза Димитър Гърдев, дипломат, регионален директор на Европейска асоциация за международни отношения, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според него ще се въведат корекции в декларацията от Сибиу. Австрийският канцлер Себастиан Курц предложи промяна в Лисабонския договор, заяви Гърдев. 

"Себастиан Курц предлага, че единодушното решение по въпросите за външната политика и отбраната трябва да бъде премахнато. Такова предложение имаше и в Европейската комисия". 

Интеграцията в областта на отбраната ще създаде бързо развиващ се общ пазар за продукти, които са свързани с отбраната, високите технологии, изкуствения интелект, космическата индустрия, комуникациите и други, заяви той.

Това ще даде възможност за високи обороти и големи поръчки, коментира Гърдев.

"Общият европейски оръжеен пазар ще създаде възможности за огромно количество нови технологии, иновации и развойна дейност. Оръжейните сделки са най-големите. Това ще раздвижи финансовия пазар и ще създаде нови работни места".

Държавите са излизали от кризи с военно-технологическите си възможности. За да се случи това, са необходими защитни процедури, отбеляза гостът.

Вижте видео материала с целия разговор.