В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Китай няма да отстъпи лесно в търговската война въпреки неизгодната си позиция

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, В развитие, 09.05.2019

20:46 | 9 май 2019
Обновен: 00:20 | 5 юни 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп много трудно ще постигне споразумение с Пекин, поради фактът, че неговата стратегия показва употреба на твърда сила в икономиката. Той обаче е готов да води тази война докрай, а в неизгодната позиция е Китай. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Доминантното присъствие на един участник в глобалната икономика се базира на силата на валутата му, участието му в международни икономически организации и способността му да привлича инвестиции. За момента САЩ водят и по трите показателя“.

Иванов посочи, че ако Китай иска да спечели търговската война, трябва да наблегне на сериозни реформи, които да гарантират повече гъвкавост на икономиката на страната, да направи валутата си по-привлекателна и да се постарае да спечели повече места в международни икономически организации.

„Вероятно търговското напрежение между Вашингтон и Пекин ще продължи в близката една година“.

Гостът коментира и отношенията между САЩ и Иран след налагането на американските санкции върху износа на ирански петрол. Според политолога напрежението между Вашингтон и Техеран ще продължи, като то ще бъде внасяно по няколко оси - Иран-Израел, Иран-Саудитска Арабия и Иран-Сирия.

От развитието по тези 3 оси ще зависи и стабилността в региона през идната една година“.

Позициите на Европейския съюз (ЕС) и САЩ относно това какво би трябвало да е отношението към Иран ще съвпаднат в даден момент, отбеляза Иванов.

Един от приоритетите на решенията на Вашингтон винаги е била позицията на западноевропейските партньори. Едва ли американският президент ще отиде дотолкова далеч, че да жертва изцяло тези отношения“.

Политологът коментира и външнополитическата доктрина на Тръмп за „Америка над всичко“. Той отбеляза, че тя се развива праволинейно, но все още няма ясна визия за това какво цели да постигне.

„Наблюдаваме ясна, последователна политика, конкретни мерки и все още липсваща визия за крайната цел на доктрината".