В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Италия скоро може да се окаже най-задлъжнялата страна в Европа

Виолина Христова, кореспондент на в. "24 часа" в Рим, В развитие, 02.05.2019

19:18 | 2 май 2019
Обновен: 23:13 | 5 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на държавни облигации на Италия е много близък до този на Гърция. Ако тенденцията продължи, Италия много скоро може да се озове в съвсем нова ситуация и да бъде смятана за финансово най-слабата страна в Европа. Това каза Виолина Христова, кореспондент на в. "24 часа" в Рим, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Христова коментира резултатите, които италианската икономика отчете за първото тримесечие на 2019 г.

Все още предстои дълъг път пред Италия. Като цяло италианската икономика е в стагнация, въпреки че с ръст от 0,2% през първото тримесечие можем да да говорим за изход от техническата рецесия“.

Гостът отбеляза, че след излизането на Великобритания от Европейския съюз всъщност Италия ще стане третата по големина икономика в рамките на блока.

„Сравнението на италианската с другите големи европейски икономики обаче е гротескно. Тенденцията за растеж на БВП на Италия за годината е от порядъка на 0,1%, докато средната за еврозоната е за ръст от 1,2%, за Франция – 1%, а за Испания – 2,4%“.

Слабите резултати на Италия се дължат предимно на дезориентацията ѝ, коментира Христова.

Дискусиите за евентуалното напускане на Италия на еврозоната заемаха медийното пространство месеци наред... Още повече, че правителството в Рим само се лиши от способността си да влияе на европейските решения с агресивната си реторика“.

Подкрепата към правителството на страната обаче остава изненадващо висока въпреки данните, отбеляза още Христова.

„Двете управляващи партии - „Лига“ и „Пет звезди“, просто си размениха консенсуса - за момента „Лига“ има изключително висок, докато този на „Пет звезди“ е доста по-нисък“.

Вижте повече във видео материала.