В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Интересът на френския бизнес към България

Стефан Дьолае, президент на ФБТИК, В развитие, 25.04.2019

14:40 | 25 април 2019
Обновен: 17:33 | 6 юни 2020
Стефан Дьолае, президент на ФБТИК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Френските компании търсят партньори сред българските производители в областта на индустрията и текстила, а също и селското стопанство, например билки, каза директорката на ФБТИК Весела Тодорова-Мозетиг за Bloomberg TV Bulgaria. Трудности възникват при заявка от френската страна на по-висок капацитет, каза Тодорова-Мозетиг.

Френско-българската търговско-индустриална камара готви проучване заедно с Посолството на Франция в София за бизнес климата според френските инвеститори. Очаква се проучването да излезе "до седмици", каза президентът на ФБТИК Стефан Дьолае за Bloomberg TV Bulgaria.

Френско-българската камара има над 250 членове.

„Имаме пълното съдействие на българското правителство и българските институции. Имаме проекти за инвестиции, например Latecoere, която прави врати за самолети, минава във втората фаза от развитието си... Malterie Soufflet ще инвестира в Плевен 30 млн. евро, като ще разшири дейността си и ще построи нов завод“.

След компаниите, ксоито привлякоха допълнителен интерес по време на представянето на Годишника на Камарата бе ADP, кандидат заедно с още 4 компании за концесията на летище София /в консорциум с турската TAV/.

Това може да увеличи още френските инвестиции, защото за периода на концесията се изискват доста средства за внасяне и инвестиране от Aeroports de Paris. Надявам се София да се свърже към по този начин с Париж“, каза президентът на ФБТИК за Bloomberg TV Bulgaria.

Офертите за концесията на летище София ще бъдат публично отворени на 9 май 2019.

Останалите кандидати са:

Консорциум „Витоша“ с водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид. Участник в консорциума е и BCEGI Кънстракшън (Великобритания) Лтд, с едноличен собственик Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп;

Консорциум „Соф Кънект“ с водещ член Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Флугхафен Мюнхен;

Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с водещ член ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Копенхаген Еърпортс А/С;

„Фрапорт България“ ЕАД. За изпълнението на изискването за технически способности и финансови възможности е посочено Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд.