В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Италия не е заплаха за световната икономика, заяви експерт

Марко Пирондини, ръководител на отдел "Капиталови пазари" в Amundi Pioner, В развитие, 24.04.2019

15:00 | 24 април 2019
Обновен: 15:18 | 24 април 2019
Марко Пирондини, ръководител на отдел "Капиталови пазари" в Amundi Pioner. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Марко Пирондини, ръководител на отдел "Капиталови пазари" в Amundi Pioner. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Италия не застрашава по никаъв начин състоянието на световната икономика. Това каза Марко Пирондиниръководител на отдел "Капиталови пазари" в Amundi Pioner, в интервю за репортера Хюлия Айваз, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Публичният дълг в Италия е на изключително високо ниво и това донякъде ограничава икономиката на страната. От друга страна, не трябва да забравяме, че частното богатство е много по-голямо от обществения дълг. Мисля, че Италия по никакъв начин не застрашава световната икономика". 

Eдин от основните рискове за световните пазари през 2019 г. е свързан с растежа. Изглежда, че той започна да се възстановява и се надявам, че ще можем да продължим това през цялата година. Липсата на растеж прави пазарите много рискови, но освен това трябва да вземем предвид напрежението, което идва от различните европейски споразумения и Brexit, коментира Пирондини.

"Търговията все още е проблем в Азия. Този проблем обаче най-вероятно ще бъде разрешен. Но напрежението между Европа и САЩ все още не е намаляло. А съвсем наскоро произлязоха нови рискове, свързани с петролните санкции". 

Централните банки много активно подкрепят растежа. Освен това ситуацията в Китай най-вероятно е започнала да се подобрява и това ще помогне на всички икономики по света, заяви той. 2019 г. ще е сравнително добра за рисковите активи и пазарите като цяло, прогнозира Пирондини. 

В момента в САЩ тече сезонът на отчетите и до момента печалбите на компаниите не са особено големи и това тревожи всички, отбеляза той.

"Много е важно до края на годината печалбите на компаниите да започнат да се увеличават. Най-големите опасения на всички инвеститори определено са свързани с печалбите".

Цялото интервю вижте във видеото.