В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Консенсус за нов председател на ЕК може да бъде постигнат още през юли

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, В развитие, 24.04.2019

15:06 | 24 април 2019
Теодор Стойчев,  ръководител на Бюрото на ЕП в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Консенсус за нов председател на Европейската комисия (ЕК) може да бъде постигнат още през юли, важно е да видим какви кандидати ще бъдат издигнати. Това каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според госта една от най-важните задачи пред новия Европейски парламент (ЕП) ще бъде многогодишната финансова рамка на Европейския съюз (ЕС), която ще обхване периода след 2020 г.

Настоящият парламент прие насоки, които да бъдат водещи за процеса до есента, когато новият ЕП и новата ЕК ще навлязат отново в работата по тези теми... За нас е много важно да бъдат запазени сегашните приоритети, които са свързани с кохезионните политики, с различни фондове... Този процес, разбира се, трябва да намери отражение и у нас“.

Стойчев коментира и съдбата на Великобритания в случай, че не е напуснала блока преди европейските избори. Той отбеляза, че Кралството ще проведе избори на 23 май, като има вариант британските депутати все пак да не вземат участие в новия парламент, ако Brexit стане факт до края на юни, тъй като първата сесия на ЕП е насрочена за 2 юли.

„Ако британските депутати влязат във функциите си в началото на юли, то те ще бъдат участници в ЕП, докато Великобритания не напусне ЕС, ако наистина го напусне. В този случаи депутатите в ЕП ще бъдат 751, а в момента, в който Кралството излезе, броят им ще намалее до 701, като някои държави ще получат допълнителни места“.

България ще има 17 представители и в този мандат на ЕП, подчерта Стойчев.

Вижте целия разговор във видео материала.