В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кой ще доминира на пазара на електромобили в световен мащаб?

Храбрин Иванчев, член на Изпълнителния борд на БАЕПС, В развитие, 24.04.2019

14:10 | 24 април 2019
Обновен: 08:12 | 7 юни 2020
Храбрин Иванчев, член на Изпълнителния борд на БАЕПС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Китай големите градове преминаха изцяло към електрически автобуси, за да се намали замърсяването, което е много ясно изразено в страната. В Европа ситуацията не изглежда добре, тъй като производството на батерии е силно ограничено. Това каза Храбрин Иванчев, член на Изпълнителния борд на БАЕПС, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Новият стандарт за вредни емисии Евро 7 изисква всеки производител да пуска на пазара автомобили, които отделят до 95 грама на километър въглероден диоксид".

Това принуди европейските автомобилни компании да изместят фокуса си към производство на изцяло електрически модели и плъгин хибриди, коментира той.

"Не вярвам, че има балон на пазара на електромобили в Китай. Потребителските нагласи се променят в световен мащаб, включително и в Китай. В момента електромобилността е основа за споделянето на автомобили, което се развива в големите градове по света".

Европейският автомобилен пазар е с най-високи изисквания не само по отношение на опазването на околната среда, но и за безопасността на автомобилите, заяви Иванчев.

"Всички китайски производители, които са се опитали да навлязат на пазара в Европа, са имали проблем с тестовете за измерване на безопасността на автомобилите. Поради това не са успели да развият мрежа, с която да снабдяват европейските потребители".

Когато има пренасищане на пазара в Китай, китайските автомобилни компании вероятно ще се насочат към Европа, прогнозира той. Очаквам китайските фирми да имат предимство с новото поколение батерии, допълни гостът.

Той говори и за състоянието на пазара на електромобили в България.

"В България има близо 150 станции за зареждане на електромобили. Няколко фирми развиват инфраструктурата, като целта е първо да се обхванат големите градове, а впоследствие и магистралите".

Вижте целия разговор във видео материала.