В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какви са външните заплахи пред ЕС?

Проф. Антоний Гълъбов, политолог, В развитие, 18.04.2019

21:01 | 18 април 2019
Обновен: 21:01 | 18 април 2019
Проф. Антоний Гълъбов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Антоний Гълъбов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-тежката заплаха пред Европа е европейските граждани да загубят фокус, да приемат, че Европейският съюз не подлежи на промяна и е дело на европейската бюрокрация. Това каза проф. Антоний Гълъбов, политолог, в интервю за репортера Калина Донкова, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова. Това е най-сериозният риск. Към това са насочени пропагандните средства на хибридната война, коментира Гълъбов.

„Най-силното противодействие на пропагандната война е, че Европа е такава, каквато я правим всички ние. Важно е да се разбере, че Европа не е Брюксел. Състоянието на ЕС отразява степента, в която ние самите можем да формулираме интересите си и да ги отстояваме“.

Европейската интеграция е непрекъснато водене на преговори, заяви той.

"Българският опит от председателството на Съвета на ЕС показа, че имаме корпус от служители в администрацията и експерти, които могат да поддържат на добро ниво този ритъм".

Страните членки на ЕС успяха да постигнат съгласие относно текста на споразумението с Великобритания за Brexit много по-бързо, отколкото Обединеното кралство. Рискът не е в радикалните популистки призиви, а е в това, че те могат да привлекат подкрепа, която няма да бъде удовлетворена от своето представителство. Популизмът подменя представителството, отбеляза Гълъбов.

"Европейските институции понасят щети заради липсата на решителност по отношение на анексирането на Крим и инвазията на Русия в Източна Украйна. Проблемът е, че от 5 години има драстично нарушаване на международното право след Втората световна война. Страна, която е гарантирала сигурността на Украйна при нейното ядрено разоръжаване, я нападна и превзе част от нейната територия".

Това засяга пряко ЕС, подчерта той. 

Вижте целия разговор във видео материала.