В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Качеството на хранителните продукти в ЕС - има ли разделение Изток-Запад

Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение "Храни и напитки България", В развитие, 17.04.2019

13:01 | 17 април 2019
Обновен: 14:19 | 5 юни 2020
Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение "Храни и напитки България". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През април 2018 г. беше приета методология, по която в периода между септември и декември бяха сравнени над 150 продукта в 19 страни членки на Европейския съюз (ЕС). Очакваме да излязат резултатите, които ще докажат, че проблем Изток-Запад в разликите в рецептите няма. Това каза Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение "Храни и напитки България", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Има разлики в рецептите, но те не водят в никой случай до различно качество. Доволни сме, че евродепутатите успяха да вникнат в дълбочина на проблема. Една от точките е свързана именно с двойния стандарт. Радваме се, че текстът, който беше постигнат като консенсус в рамките на т.нар. европейска процедура триалог, е балансиран и предвижда, че ще се наказват маркетирани като еднакви продукти, ако има значима разлика в рецептите".

Всеки случай ще бъде разглеждан отделно дали има обективни причини за тези разлики, или става дума за разлики в качеството, обясни Иванова.

„Новата методология ще покаже, че разликите може да се дължат на обективни причини. Например, във Финландия са забранени адитиви, които подсилват даден продукт. За да се продава зърнена закуска във Филнадия, която в цяла Европа има добавен калций и витамини, рецептата трябва да бъде адаптирана“.

Днешното решение на ЕП ще отчете, че има легитимни причини, когато производителят се е съобразил с местното законодателство, коментира тя.

„Това е победа на разума и отговорната политика, защото се отчитат интересите на потребителите“.

Изменението, което касае двойните стандарти, ще се прилага спрямо всички продукти, но това остава на заден план, защото политическото говорене е насочено към консумацията на храната. Засилването на регулацията с оглед защита на потребителя е похвална директива, допълни Иванова.