В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

САЩ-Китай и субсидиите: Кой кого ще надхитри?

Георги Найденов, икономист, В развитие, 15.04.2019

21:13 | 15 април 2019
Обновен: 02:38 | 6 юни 2020
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преговарящите от САЩ са смекчили исканията си от Китай относно държавните субсидии към промишления сектор в страната. Специално за субсидиите съпротивата, която САЩ срещат от страна Китай, е изключително яростна. Там пробив ще бъде направен доста по-трудно, въпреки че това е основната цел в преговорите. Това коментира икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Проблемът освен търговския дефицит са промишлените субсидии и данъчните облекчения от Китай, за да подпомага държавни предприятия и стратегически сектори в икономиката им, но за сметка на това САЩ ще засилят натиска. Китай са по-склонни да правят отстъпки във високотехнологичните сектори, където Китай ще даде назад. Мисля, че би имало сделка другия месец, но други фактори биха я забавили. Някои анализатори твърдят, че тя може да продължи и в следващ мандат от този на президент Тръмп".

САЩ по-скоро използват този тип политика сега за постигане на определени търговски цели, отбеляза икономистът. Каквато и сделка да има, тя ще е по-добра от настоящото състояние, спомена още Найденов.

"Говорейки за субсидии, САЩ са сезирали Световната търговска организация (СТО) за нелоялни търговски практики от Китай специално за субсидиите. Китай пък публично обяви, че ще се съобрази с препоръките от СТО. Тя заяви публично и че няма да отдаде толкова голямо внимание на високотехнологичната си програма Китай 20-25, което е за замазване очите на противника, защото това е стратегическата цел на Китай.".

ЕС е най-големият пазар за китайски стоки, уточни Найденов. "Може би Китай би пренасочил част от субсидиите. Част от условията на САЩ в следващите 6 години са Китай да купи произведени американски стоки за над 1 трлн. долара. Тези стоки основно ще бъдат купувани от държавни компании в Китай. Имайки предвид искането на САЩ да се намалят субсидиите на държавните компании в Китай, как те очакват да изпълнят това искането?", посочи той.

Вижте целия разговор във видео материала.