В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Във фокуса на седмицата: Тръмп отправи поредните обвинения към Фед

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, В развитие, 15.04.2019

13:23 | 15 април 2019
Обновен: 23:04 | 5 юни 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп поднови агресивната си реторика спрямо Федералния резерв (Фед), като посочи, че фондовите пазари в страната биха били с до 10 000 пункта по-високо, ако не бяха действията на централната банка. С тази новина започна коментара си на най-важните събития от изминалата седмица главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Попов отбеляза, че любопитен е контекстът, в който президентът прави коментара си, имайки предвид нарастващата критика към двете нови попълнения в ръководството на Фед, избрани от него – бизнесменът Херман Кейн и консервативният икономист Стивън Мур.

Има съмнения дали кандидатурата на Кейн ще успее да спечели подкрепата на Сената заради липсата на достатъчно голяма експертиза”.

Главният редактор коментира и новината, че председателят на Фед Джером Пауъл е присъствал на партийно заседание на Демократическата партия в САЩ, по време на което е обявил, че няма да се подаде на политическия натиск.

“Важно е да отбележим, че именно Тръмп предложи Пауъл за позицията на председател на Фед, като в края на 2018 г. обаче дори се появиха слухове за желанието на президента да го отстрани от длъжността му”.

Попов припомни, че основните поводи за критиките на Тръмп към Фед бяха четирите лихвените повишения, които централната банка въведе през миналата година, като оттогава обаче тя е “в режим на изчакване”, докато не стане ясно какви би трябвало да са следващите стъпки.

Друга тема, която редакторът коментира, е състоялата се през уикенда среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. Той се спря на изказването на гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги, според което има поводи за притеснения относно независимостта на централните банки, отправяйки препратка именно към тази на САЩ.

Миналата седмица МВФ понижи прогнозата си за глобалния растеж до най-ниските нива от финансовата криза насам (основно заради търговските войни, които САЩ водят), докато малко по-късно финансовите министри на Г-20 заявиха, че очакват увеличаване на ръста през втората половина на 2019 г., отбеляза още Попов.

Инвеститорите се опитват да преминат през този сложен лабиринт от различни сигнали и наистина преценяването на фундаментите става все по-сложно”.