В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Очаква се забавянето на европейската икономика да се задълбочи през 2019 г.

Петър Чобанов, макроикономист, В развитие, 11.04.2019

19:30 | 11 април 2019
Обновен: 18:44 | 29 май 2020
Петър Чобанов, макроикономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В изказването на гуверньора на Централната европейска банка Марио Драги, след последното ѝ заседание в сряда, се криеше надеждата, че забавянето на германската икономика ще е временно и тя ще успее да го преодолее, което ще повлияе положително на европейската икономика като цяло. Едва ли обаче това ще се случи, по-скоро забавянето ще се задълбочи през 2019 г. Това каза Петър Чобанов, макроикономист, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Чобанов отбеляза, че все още липсва отговор как ще изглежда Европейския съюз след 5 години например, като се очаква яснота по въпроса да има след предстоящите европейски избори през май.

Без ясна представа и цел е трудно да се очаква оптимизъм в гражданите и бизнеса, който да дърпа европейската икономика напред“.

Външната среда също не е благоприятна, коментира гостът, като изтъкна забавянията в ръстовете на големите икономики, както и заплахите от мита в следствие на търговските спорове, които администрацията на американския президент Доналд Тръмп води.

Според Чобанов европейските правителства трябва да предприемат действия, които обаче да са внимателно съобразени с отговорите към бъдещите рискове през бюджетите на национално ниво.

Гостът изтъкна, че част от мерките им все пак ще се окажат закъснели.

Икономическият цикъл до момента трябваше да бъде използван, за да бъдат направени структурни реформи по отношение на пазара на труда, неефективността в публичните разходи, да се намали нивото на някои държавни дългове или поне да се даде ясна представа как това ще стане. За съжаление този момент беше пропуснат“.

Вижте целия разговор във видео материала.