В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Saudi Aramco изгражда енергиен мост с Китай

Георги Найденов, икономист, В развитие, 01.04.2019

20:30 | 1 април 2019
Обновен: 20:49 | 1 април 2019
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът, който Саудитска Арабия изнася за Китай, е с най-ниския въглероден отпечатък и най-ниските парникови емисии спрямо целия петрол, който азиатската страна получава от други държави. Това каза Георги Найденов, икономист, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Китай отново се опитва да вземе предимство в съревнованието за глобално лидерство, заяви Найденов.

"Saudi Aramco е стратегически инвеститор в енергетиката на китайската икономика. Чрез „енергийния мост“ между Саудитска Арабия и Китай Saudi Aramco се стреми да задоволи нарастващите нужди на близкоизточния пазар от петрол и газ".

Това повдига друг въпрос – до колко са сериозни заявките на правителството в Пекин за превръщането на китайската икономика в зелена, коментира той.

"Президентът на Saudi Aramco заяви, че в близките години икономиката на Саудитска Арабия ще разчита на конвенционалните източници на петрол и газ. Петролната компания ще инвестира в следващите 10 години близо 150 млрд. долара в разработка на конвенционални и неконвенционални методи за добив на газ".

На първо място методите са свързани със задоволяването на нуждите на бързо разрастващата се местна икономика. По този начин те ще освободят повече петрол, който ще бъде насочен към износ, обясни гостът.

"Такова стратегическо партньорство между Саудитска Арабия и Китай във много важен сектор за националната сигурност може да има и негативни последици върху отношенията между Рияд и Вашингтон".