В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Brexit засяга най-сериозно износно ориентираните малки и средни дружества в Кралството

Юлиан Попов - политически анализатор и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация, В развитие, 21.03.2019

19:45 | 21 март 2019
Обновен: 20:27 | 21 март 2019
Юлиан Попов - политически анализатор и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиан Попов - политически анализатор и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Част от британските компании вече са готови за последиците от раздялата на Великобритания и Европейския съюз (ЕС), друга част от дружествата на Острова все още не намират начин да се справят с нарастващата несигурност. Brexit засяга най-вече малките и средни експортно ориентирани компании в Кралството. Това каза Юлиан Попов - политически анализатор и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Попов посочи, че малкият и среден бизнес, чиято дейност е насочена към вътрешно потребление в Кралството, няма да бъде толкова засегнат от процеса. Финансовият сектор и големите компании пък имат възможност за повече действия, за да минимизират вредата от Brexit, добави той.

Финансовият сектор е много динамичен... Лондонското Сити изглежда вече е намерило решения на по-голямата част от евентуалните бъдещи проблеми... Част от големите компании също имат множество възможности за промени“.

Европейският бизнес е в подобно положение, но той все пак разполага с по-голяма собствена територия, добави Попов.

След Brexit компаниите в Европа ще продължат да работят на пазар с 450 млн. души, а вътрешният пазар на Кралството ще остане с около 68 млн. души“.

Гостът изтъкна, че ако ЕС не даде на Лондон желаното удължаване на срока за Brexit до 30 юни е възможна раздялата между Кралството и блока без споразумение.

Все още съществуват надежди, че може референдумът за Brexit да се повтори. Това обаче е малко вероятно“.

Целият разговор вижте във видеото.