В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Целите на международните и националните енергийни промени

Адв. Николай Кискинов, упр. съдружник във Владимиров Кискинов, В развитие, 20.03.2019

14:12 | 20 март 2019
Николай Кискинов, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кискинов, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предвидени са изменения в третия енергиен пакет на ниво ЕС в частта за офшорните газопроводи. Предвижда се това да регулира "Северен поток-2" и вероятно "Турски поток" в отклонението му към България. Това коментира адвокат Никола Кискинов, управляващ съдружник във Владимиров Кискинов, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Поводът за приемането на тези изменения е едно сътрудничество между Франция и Германия, което има за цел да създаде такива предпоставки за реализирането на "Северен поток-2", че проектът да бъде в контрола на ЕС, отбеляза Николай Кискинов. "Предложението все още не е влязло в сила. Така европейските институции ще имат възможност за контрол върху газопроводите, които се изграждат с трети страни. Съответните изисквания за разделяне на доставчика и преносното предприятие ще се прилагат и по отношение на тези проекти", подчерта той.

Имаме развитие по отношение на процедура за привличане на инвеститор за АЕЦ Белене, каза гостът по темата за втора атомна електроцентрала у нас. "Обявена е покана за инвеститори, имащи интерес. Виждаме, че се предвижда държавата да участва чрез НЕК с вноска. Записано е, че България запазва право на блокираща квота при взимане на решения в общо събрание на акционерите. Не са посочени обаче решенията, по отношение на които държавата има блокираща квота – относно управлението, цените или разпределение на дивидент", допълни той.

"Трябва да следим как държавата ще договори с потенциалния инвеститор типа решения. Очаква се проектът да бъде реализиран в следващите 10 години. Няма да има ангажимент от страна на държавата за изкупуването на електрическа енергия. Проектът  ще бъде изцяло на пазарен принцип".

Законът за мерките срещу изпирането на пари има срокове, които лицата трябва да изпълнят, посочи Николай Кискинов. "Част от тези срокове минаха. До 31 май трябва да се обявят действителните собственици на дружествата и на юридическите лица с нестопанска цел", спомена още той.