В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дигиталната трансформация започва от анализ на вътрешните фирмени процеси

Анастас Шопов – управляващ директор на ERP.BG, В развитие, 19.03.2019

19:39 | 19 март 2019
Анастас Шопов – управляващ директор на ERP.BG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анастас Шопов – управляващ директор на ERP.BG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигиталната трансформация е използването на новите технологии, които дават възможност за премоделиране на бизнеса. Колкото по-рано една компания предприеме подготовката на дигиталната трансформация, толкова по-голям е шансът тя да просъществува успешно. Компаниите трябва да започнат от анализ и оптимизация на собствените си процеси на дейност. Това коментира Анастас Шопов – управляващ директор на ERP.BG, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Същността на дигиталната трансформация е използването на самите технологии. Най-актуалните технологии са интернет на нещата, Big Data, темите за виртуална и добавена реалност. В зависимост от дейността на компанията може да се очакват подобрения в рамките на 20-40% след първоначалното внедряване на технологиите. Хубаво е да се стартира с по-малки проекти. Бизнес консултантите дават насоки за експерименти в бизнеса на съответните фирми".

Интернет свързва хора с хора, подчерта гостът. "Но той обхваща интернет на хората. Следващата стъпка е да включим всякакви сензори. Интернет на нещата може да извлича действителни данни и да ги трансформира в дигиталната реалност", допълни той.

Сигурността на данните е най-сериозният риск, спомена Анастас Шопов.

Интернет на нещата дава потенциал в сферата на транспорта, отбеляза управляващият директор на ERP.BG. "Автономните автомобили например. Здравеопазването също трябва да се развива в тази насока", добави гостът.

Очаквайте видео материал с целия разговор.